Hoşgeldiniz!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Hemen Kayıt OL!

Genel Yoklama Asker Kaçağı Durumunda Almanya Süreci

Üst konunun geneli ile alakalı konu açarken kullanılır
Türkiye’de askerlik yapma yaşı gelen erkek vatandaşlar, askerlik şubelerine başvurarak yoklama işlemini yaptırmak zorundadır. Yoklama işlemi, askerlik çağına gelen vatandaşların askerlik hizmetine elverişli olup olmadıklarını, askerlik hizmetini ne zaman ve nerede yapacaklarını belirleyen bir işlemdir. Yoklama işlemini yaptırmayan veya yaptırdığı halde askere gitmeyen vatandaşlar, yoklama kaçağı veya bakaya olarak adlandırılır. Bu durumdaki vatandaşlar, askerlik şubelerince aranır ve askere sevk edilmeleri için çağrılır.

Yoklama kaçağı veya bakaya olan vatandaşlar, yurt dışına çıkmak istediklerinde bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Bu sorunların neler olduğu, nasıl çözülebileceği ve yurt dışında askerlik erteleme işlemleri hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Yurt dışına çıkış işlemleri​

Yoklama kaçağı veya bakaya olan vatandaşların yurt dışına çıkışlarında herhangi bir problem yoktur. Böyle bir sorun olması için size yurt dışı çıkış yasağı gelmiş olması gerekmektedir. Yurt dışı çıkış yasağı, genellikle adli veya idari bir soruşturma veya kovuşturma nedeniyle uygulanır. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, yurt dışı çıkışınız için herhangi bir problem yoktur.

Ancak, eğer böyle bir durum söz konusu ise, hafta içi mesai saatlerinde havaalanında size Genel Bilgi Toplama (GBT) yapılması durumunda askerlik şubesine götürülürsünüz ve burada size bir tutanak imzalatılır. Bu tutanakta, askerlik hizmetinizi yerine getirmek üzere en kısa sürede askerlik şubenize başvurmanız gerektiği belirtilir. Bu süreçte uçağınızı kaçırabilir veya gidişinizi birkaç saat ertelemeniz gerekebilir. Onun haricinde herhangi bir problem olmayacaktır.

Yurt dışında askerlik erteleme işlemleri​

Yurt dışına çıktıktan sonra, eğer çalışma izniniz varsa veya eğitim görüyorsanız ve bunu belgelendirebiliyorsanız, askerliğinizi 35 yaşınıza kadar erteleyebilirsiniz. İlk başta size 3, 6 veya 12 aylık vize vermişlerse, sadece bu süre kadar askerliğinizi erteleyebilirsiniz. Süre uzadıkça askerliğinizi tekrar erteleyebilirsiniz. Eğer 35 yaşından büyükseniz, tek sefere mahsus 3 aylık askerlik erteleme yapabilirsiniz.

Askerlik erteleme işlemleri için, bulunduğunuz ülkeye bağlı olan Türk konsolosluğuna başvurmanız gerekir. Konsoloslukların internet sitelerinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Başvuru için, Türk kimlik kartınızın veya pasaportunuzun, Almanya’da ikamet ettiğinizi gösteren belgenizin (Meldebescheinigung oder Aufenthaltsbescheinigung) ve varsa çalışma izninizin fotokopilerini konsolosluğa ulaştırmanız yeterlidir. Ayrıca, aşağıda maddeleri verilen erteleme dilekçesini de doldurmanız ve imzalamanız gerekmektedir.

  1. Askerliğimin ertelenmesi için sunduğum belge, bilgi ve beyanlarım gerçektir.
  2. Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatlarından biriyle bulunduğum ülkelerin dışında diğer ülkelerde geçirdiğim sürelerin Türkiye’de geçirilmiş olarak kabul edileceğini,
  3. Yurda kesin dönüş yapmam, erteleme şartlarımın ortadan kalkması, ertelemeyi müteakip 6 aylık erteleme döneminde 3 ay, diğer süreli ertelemelerde bir takvim yılında 6 aydan fazla bir süreyi yurtiçinde veya başka bir ülkede geçirdiğim takdirde erteleme işleminin iptal edilerek askere sevk edileceğimi,
  4. Ertelememin iptalini gerektiren hallerden birinin oluşması durumunda askerlik şubeme bir ay içinde başvuracağımı, aksi takdirde ertelemenin iptalini gerektiren sebebin oluştuğu tarihten itibaren yoklama kaçağı ve bakaya durumuna düşeceğimi,
  5. Askerliğimin ertelenmesi için sunduğum belgelerin sahte veya gerçeği yansıtmadığının anlaşılması halinde veya 6 aylık/bir yıllık ertelemeye tabi ülkelerde erteleme süresinin toplam olarak yarısından fazlasını veya diğer süreli ertelemelerde bir takvim yılında toplam 6 aydan fazlasını yurtiçinde geçirdiğim ya da erteleme şartlarını kaybettiğim takdirde, bir ay içinde askerlik şubeme başvurmam gerektiğini, aksi takdirde 1632 Sayılı Askeri Ceza Kanununun 81’inci maddesi gereğince askerlikten kurtulmak için hile ve desise yapmak suçundan Askeri Mahkemeye verileceğimi,
  6. Ertelememin bitmesinden en geç 1 ay önce erteleme işlemini yenilemek üzere konsolosluğuma başvuracağımı, 7179 sayılı Askeralma Kanununun 38. maddesi kapsamında askerliğimin en fazla 35 yaşımı tamamladığım yılın 31 Aralık tarihine kadar ertelenebileceğini, bu tarihe kadar dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere öngörülen dövizin tamamını ödeyerek konsoloslukta dövizle askerlik başvuru işlemlerini tamamlamam gerektiğini,
  7. Yurda giriş ve çıkışlarımda pasaportuma mutlaka giriş ve çıkış kaşelerini bastırmam gerektiğini, tebellüğ ve taahhüt ederim.
  8. Adres değişikliklerimi konsolosluğuma ve askerlik şubeme bildireceğimi tebellüğ ve taahhüt ederim.
Bu dilekçeyi konsoloslukta doldurabilir veya internetten indirip önceden hazırlayabilirsiniz. Dilekçenin yanında, yukarıda belirtilen belgelerin fotokopilerini de eklemeniz gerekmektedir.
 
Geri
Üst Alt